Hoe verder in het koudemiddelen oerwoud

Chemische of natuurlijke koude­middelen? Laat u adviseren en wees toekomstbestendig.

Toekomstbestendige koudemiddelen

Voor chemische koudemiddelen geldt sinds langere tijd een uitfasering. Via het F-gassenbesluit wordt hieraan invulling gegeven. Selectie van uit te faseren koudemiddelen geldt op basis van het Global Warming Potential (GWP). Momenteel ligt deze op GWP 2500 waardoor een grote groep koudemiddelen dient te worden uitgefaseerd. Hieronder vallen de (eerder) populaire koudemiddelen R507 en R404A. Voor alle chemische koudemiddelen geldt dat een productiebeperking plaats vindt wat leidt tot een sterke stijging van de koudemiddelprijs. Daarnaast speelt de koudemiddelkeuze een rol in subsidietrajecten en certificeringen zoals Breeam. Contacteer ons voor de actuele status rondom de uitfasering, de risico's en mogelijkheden.

Alternatief voor de chemische koudemiddelen zijn natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2, propaan, etc. Toepassing van natuurlijke koudemiddelen vergt naast koeltechnische expertise, kennis van regelgeving en aanvullende eisen. Een juiste keuze van koudemiddel is essentieel voor koel/vriesinstallaties maar ook voor warmtepompen.

Adviesburo Verhoef begeleidt en adviseert u in het ontwerp- of uitfaseringstraject waarbij ruime aandacht wordt besteed aan de koudemiddelen en systeemkeuze in relatie tot de specifieke wensen/eisen van de koel/vriesinstallatie of warmtepomp.

Voor koel/vriesinstallaties of warmtepompen met een koudemiddel met een hoge GWP waarde kan een vervanging van het koudemiddel (retrofit) mogelijk zijn. Aangezien een juist advies hierin afhankelijk is van de soort installatie, de toepassing, de leeftijd, de kwaliteit en ontwikkelingen op de koudemiddelmarkt komen wij graag met u in contact voor een juist advies. Voor retrofit geldt dat er geen standaard advies mogelijk is.

Adviesburo Verhoef is een betrouwbare partner om u te assisteren in het gebruik van het juiste koudemiddel. Graag komen wij met u in contact, waarbij wij onze expertise kunnen tonen.